top of page
Sailing - Rhapsody Team

Kediler ne zaman ve neden yalanırlar?

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2023

Kediler, çoğu zaman insanları etkileyen sevimlilikleri ve bağımsızlıkları ile bilinir. Ancak, bu tatlı yaratıkların alışkanlıkları ve davranışları da aynı zamanda merak konusudur. Bu blog yazımızda kedilerin yalanmasının sebeplerini biraz inceleyelim istedik. Kedilerin yalanması hem fiziksel hem de duygusal nedenlere dayanabilir.


Fiziksel olarak, kediler yalandıkları zaman tüylerini temizlerler ve ciltlerini sağlıklı tutarlar. Her öğün sonrası; her uykuya yatmadan önce ve uyandıktan sonra yahut her tuvalet ihtiyacını gördükten sonra kedilerin kendilerini yalayarak temizlediklerini gözlemleyebilirsiniz. Fiziksel temizlik kediler için vazgeçilmezdir çünkü vücutlarında herhangi bir yemek artığı yahut kokusunun kalması halinde, eğer gerektiği ölçüde temizlenip yalanmazlarsa, uyku halinde iken kendilerini diğer vahşi hayvanlardan gelecek muhtemel saldırılara karşı açık kalmış hissederler. Kedilerin bilinçaltı her an bu tür durumlara hazır şekilde çalışır. Saldırıya açık kalma ihtimali de sonuçta kedilerde bir tür gerginlik yaratır. Kedilerin dünyasında kokudan arınma gereksinimi bu açıdan çok önemlidir. Bu yüzden bir kedi yalanırken yahut yalanmaya hazırlanıyorsa onlarla elle iletişime geçmek veya kucağa alıp sevmek yahut dikkatini dağıtmak için kedilere fazla müdahale etmek gibi davranışlar içine girmenizi hiç tavsiye etmeyiz çünkü karşılığında gergin bir pati darbesi alabilirsiniz. Temizlik için ayrılmış zamana saygı duyulmasını beklemeleri onların en doğal hakkıdır, sonuçta mutlu birer kuyruk olmaları da bu yoldan geçer.


Öte yandan yalanma, sosyal bir davranış olarak da yorumlanabilir; birbirlerini ve hatta insanları sevdiklerinde, diğer tüylü dostlarını (köpek, kuş v.b. gibi diğer tüm dost gördükleri canlılar da bu gruba dahil olmak üzere) yahut insan dostlarını yalama yöntemini kullanabilirler. Çünkü kedilerin kendilerini rahat hissettiklerinde veya türdeşlerine yahut insan dostlarına duydukları sevgiyi ifade etmek istediklerinde yalama davranışı göstermeleri normaldir. Bu, bir tür bağ kurma ve güven ifadesi olabilir. Çünkü anne kediler yavrularını yalama yöntemi ile aralarındaki bağı güçlü tutarlar. Ayrıca eğer bir kedi bir arkadaşı yahut kardeşi ile birlikte uyumaya hazırlanıyorsa yanındakini temizleme davranışı, hem kendi hem arkadaşı üzerindeki muhtemel kokuları giderecek, dolayısıyla vahşi hayvan saldırısından birlikte korundukları hissiyatıyla daha mutlu ve güvenli bir uykuya dalacaklardır. Çünkü diğerinin üzerindeki bir koku kalıntısı yüzünden kendilerini de riske atmak istemezler.

Kediler yapmak istedikleri bir şeyi yapamadıklarında, bir tür şaşkınlık yaşadıklarında yahut bir yerden bir yere atlayamayıp başarısız olduklarında da kısa süreli bir yalanma davranışı sergilerler. Bu davranışın gerisinde kendilerine duydukları güven duygusunu tazeleme ihtiyacı yatıyor olabilir. Fakat bu yalanma sadece birkaç saniye sürer.

Ancak, bazen kediler strese girdiklerinde veya sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarında aşırı yalanma yahut hiç yalanmama yani temizlenmeme eğiliminde de olabilirler. Bu tip durumlarda, acilen veteriner ziyareti önerilir.


Sonuç olarak, kedilerin yalanma davranışı geniş bir yelpazede olabilir ve çeşitli nedenlere dayanabilir. Onları anlamak ve bu davranışı doğru bir şekilde yorumlamak, insan dostlarının kedilere daha iyi bakım sağlamalarına yardımcı olacaktır.


Bu blog yazısında bahsettiğimiz konular, otorite saydığımız veteriner hekimlerimizin açıklamalarının önüne asla geçemez bu yüzden blog yazımızdan öğrendiklerinizi daha detaylı şekilde veteriner hekimler ile müzakere etmenizi de not etmeden geçmeyelim. Çünkü bu dünyayı paylaştığımız hayvanlarla doğru bir dengede yaşamamızı sağlayan en önemli meslek erbabı insanlar onlar. Her birine buradan saygıyla.



18 görüntüleme0 yorum

Comentários


bottom of page